zondag 16 december 2012

Kaasfondue

Kaasfondue, heerlijk kneuterig, lekker winters, het gevoel alsof je in Oostenrijk aan het skiën bent, gewoon gezellig. Dat is waar ik aan denk als we het eten. Gezellig met de hele familie om een pan met gesmolten kaas.

Recept voor 4 personen.
400 gram Leerdammer kaas
500 gram Gruyère kaas
400 ml droge witte wijn
1 eetlepel maïzena
1 teen knoflook

1 á 2 bakjes grote cocktailgarnalen
2 pakjes krabsticks
2 paprika’s (groen en rood)
1 zakje worteltjes
1 komkommer
2 stokbroden

Zo maak je het.

Snij je knoflookteen door de helft en vet de volledige pan in met de knoflook. Dit is erg lekker en handig omdat de knoflook de pan invet, en je hebt een klein beetje knoflooksmaak bij je kaas.

Dan doe één eetlepel maïzena in een kommetje en voeg er van de 400 ml wijn c.a. 50 ml wijn bij zodat je het kan mengen. Want zodra de kaas gesmolten is voeg je er dit mengsel toe zodat het geheel met elkaar bindt. Zet je fondue pan op het vuur en doe de overige 350 ml witte wijn in het pannetje. De kaas heb je ondertussen al in blokjes gesneden (hoe kleiner de blokjes, hoe sneller het smelt). Voeg de blokjes kaas beetje bij beetje toe en laat het langzaam smelten. Het is belangrijk dat je goed roert tussendoor! Anders brand het aan. Als het gesmolten is voeg je het maïzenamengsel toe. Dit kan na ongeveer 20 minuten, maar dat ligt natuurlijk aan je kaasblokjes.

Tussen het roeren door snijdt je de groenten in repen. Als je de komkommer en paprika wast, droog het dan goed af, zo blijft de kaas beter plakken. Snijdt het stokbrood in stukken. De groentens, het stokbrood, de garnaaltjes en krabstickjes kan je lekker dippen in de kaas. En smullen maar!

Tip.

Rauwe bloemkoolkroosjes en cherrytomaatjes zijn er ook erg lekker bij.
 
 

dinsdag 4 december 2012

Partysnacks

Altijd leuk, een feestje bij jouw thuis. Heel de avond op en neer hollen van links naar rechts, zorgen dat de glazen vol zijn en blijven, genoeg eten op tafel en dat iedereen zich vermaakt. En dan hebben we het nog niet over de inkoop-stress vooraf gehad. Wie komen er? Hoeveel wordt er gegeten en gedronken? Wat wordt er gegeten en gedronken? Vragen waar je iedere verjaardag, kerstborrel en nieuwsjaar receptie mee zit. Maar nu heb ik de oplossing!

Ga voor kleine snacks, warm en koud. En kies dan voor snacks die je een dag van te voren kan maken. Zodat je uitgerust en ontspannen je feestje kan vieren. Want het is tenslotte ook jouw feestje toch? Check de foto’s hieronder voor leuke ideeën en geef het beste culinaire feestje ever.

Succes en bon á petite.
 
 
Bladerdeeg pizza's. Beleg ze met ingrediënten die jij lekker vindt.

 
Fruitstokjes met poedersuiker.

 
Kaasballetjes van geitenkaas met een bieslook, sesam en/of spicy topping.

 
Paprika's gevuld met dip zoals: yoghurt en knoflooksaus, aangevuld met groenten.


 
Kleine sandwiches besmeerd met verschillende salades.
 

vrijdag 23 november 2012

Quiche met gehakt en sperzieboontjes


Een week bestaat uit zeven dagen en iedere dag probeer je zo gevarieerd mogelijk te eten. Maar dat valt niet altijd mee als je moet dealen met: aardappels, pasta, rijst, af en toe een ovenschotel en een keer per week junkfood. Dus vandaar het recept hoe je een quiche maakt!

Recept voor c.a. 3 personen.
Hartige taartdeeg (plakken uit de vriezer)
300 gram gehakt
Zakje gesneden sperzieboontjes
1 ui
4 eieren
125 ml verse slagroom
Zakje geraspte kaas
Zout
Peper
Italiaanse kruiden
bakboter

Springvorm van 20 centimeter doorsnede
Wok of koekenpan

Zo maak je het.

Verwarm de oven voor op 200 graden en snij de ui in stukjes. Fruit de ui stukjes in de pan, gebruik heel weinig of geen boter en voeg het gehakt erbij. Laat dit een paar minuten bakken en voeg de sperzieboontjes erbij. Bak dit geheel c.a. 20 minuten tot de sperzieboontjes gaar zijn. Klop ondertussen de vier eieren en het bekertjes slagroom in een grote kom door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden. Besmeer je springvorm met boter, zodat het taartdeeg er niet aan vast plakt. Als dit gebeurd is, vul je de springvorm met de plakken taartdeeg, dit zijn ongeveer zes plakken.

Nu kun je het gehakt en de sperzieboontjes erbij voegen, kijk wel of er geen vocht in de pan zit. Is dat wel het geval? Giet het dan eerst af. Doe het geheel voorzichtig in de springvorm en voeg het geklopte mengsel erbij. Bestrooi de quiche met geraspte kaas tot dat alles gedekt is.

Om je quiche er leuk uit te laten zien vouw je de randjes over je vulling heen (zie foto). Zet de quiche 45 minuten in de over en smullen maar!

Tip.

Je kunt de quiche ook vullen met andere groenten zoals broccoli of uien. En in plaats van gehakt kun je ook kipblokjes of vis gebruiken.
 
 

donderdag 22 november 2012

Een Brabants meisje en het frietei uit Venlo

Je loopt al de hele ochtend door de inspirerende stad Venlo te slenteren, het is koud en je krijgt zin in iets lekkers. Er zijn dan twee dingen die je kan doen, of een restaurant induiken en een kop soep bestellen, of een ‘frietei’ bestellen.

Ik koos voor dat laatste. Het is een typisch Venloos gerecht. En tja, als ik er dan toch in Venlo ben… Vol aarzeling en nieuwsgierigheid liep ik bij Automatiek Piccadilly naar binnen. In het Venloos werd ik te woord gestaan. ‘Of ik iets wilde bestellen?’. Uhja, een frietei…of zo iets. Voor ik met mijn ogen kon knipperen stond het voor mijn neus. Dat is dan €1,50,- jonge dame.

Vol verwachting liep ik met het rare bolletje in mijn hand naar een tafeltje. En nu? Hoe stop ik dat toch in mijn mond? Ik vroeg het aan de meneer achter de balie. ‘Gewoon, je mond open en een hap nemen’, zei hij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het klinkt dan ook heel logisch, maar ik wist niet wat me te wachten stond, en dat bolletje was toch best groot. Met angst dat  de inhoud van het frietei me om de oren zou vliegen nam ik een hap. Het eerste wat ik dacht was: mmm lekker! En de tweede gedachte die in me op kwam: jaaaaa niet geknoeid. Ik hou van het frietei.

De man achter de balie zat naar me te kijken. Dan kan ik jullie wel vertellen dat dat een beetje ongemakkelijk is. Vooral als je met zo’n gekke bol voor je neus zit. Maar ach, toen ik hem de mededeling gaf dat het erg lekker was, was de goede man gerustgesteld.

Tot mijn grote spijt is het een familierecept, en de goede man wilde niks loslaten. Mijn nieuwsgierigheid kan ik niet bedwingen. Dus misschien probeer ik het frietei binnenkort wel na te maken. Het is zeker de moeite waard om het nog een keer te eten. Maar dan wel in het authentieke frietzaakje aan de Kleine Beekstraat in Venlo. Want daar komt het ‘famouse frietei onder de Venlonaren’ tenslotte vandaan.

En zoals ze op z’n Venloos zeggen: Haje!
 
Het frietei!
 

woensdag 21 november 2012

Food facts; chocoladeletters, kruidennoten en pepernoten

Het is weer zo ver, sinterklaas en zijn zwarte pieten zijn weer in het land. Dat houdt in, drie weken lang chocoladeletters, kruidennoten en pepernoten eten. We eten deze lekkernijen wel, maar hoe zijn ze ontstaan? En waarom ziet het snoepgoed er zo uit?

Chocoladeletters

De chocolateletter stamt al uit de Middeleeuwen waar kloosterleerlingen leerden schrijven met letters van brooddeeg. Ook was het in de 19e eeuw een gewoonte om de cadeautjes van de kinderen te bedekken met een laken en daar de eerste letter van hun naam op te leggen.

Chocoladeletters zijn er in melk, puur en witte chocolade. Soms zitten er noten in of ze zijn versierd. Iedere letter heeft het zelfde gewicht. Dus de ‘G’ is echt niet groter dan de ‘i’ ook al denken sommige mensen dat. Maar waarom zitten er toch groefjes in de letters? Nou die rede is simpel, door de groefjes komen de letters makkelijker uit hun mal. Ook maskeren ze beschadigingen en koelvlekjes.

De ‘M’ is de populairste letter, veel Nederlandse namen beginnen met een ‘M’. En de letter wordt ook gebruikt voor ‘moeder’ of ‘mama’. De twee letters ‘S’ en ‘P’ doen het ook goed. Die zijn natuurlijk afgeleid van Sint en Piet, ook wordt de ‘P’ voor papa gebruikt. Sommige fabrikanten laten de letters ‘Q’ en ‘X’ achterwege, het zijn zeldzame letters die nauwelijks gebruikt worden voor namen.

Chocoladefabrieken produceren jaarlijks 12 tot 14 miljoen chocoladeletters. Waarvan 60% bestaat uit melkchocolade.

Kruidennoten en pepernoten

Tussen deze twee lekkernijen is nog altijd verwarringen. Wat is nu het verschil tussen een kruidennoot en een pepernoot?  Nou heel simpel.

De kruidennoot is harder dan een pepernoot en heeft de vorm van een bolletje. De kruidennoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met  kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Deze kruiden samen noem je speculaas kruiden.

De pepernoot lijkt het meeste op de taaitaai en heeft een lichte honingsmaak. Er wordt vaak anijs in een pepernoot gebruikt en hij bestaat uit roggemeel.

Dus eigenlijk is het niet de pepernoot die het meeste wordt gegeten, maar de kruidennoot. Alleen de naam kruidennoot klopt niet. Want de smaak komt niet van kruiden af, maar van specerijen.
 
 

dinsdag 20 november 2012

Waarom mensen dikker en dikker worden

Waarom worden mensen over de hele wereld alleen maar dikker en dikker? Wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit. En wat kunnen we er tegen doen? Obesitas is iets wat ons nu, en de rest van ons leven bezig houdt. Misschien bij je zelf, bij mensen in je omgeving of mensen die je op straat tegen komt. Je gezondheid is erg belangrijk. Lees snel verder als je er meer over wilt weten.

Overgewicht, je wordt te dik omdat je te veel eet en te weinig beweegt. Als we dit niet voorkomen door strenge diëten te volgen, te sporten en een maagbandje te ontwikkelen, gaan we allemaal dood aan suikerziekte en hart- en vaatziektes. Of toch niet? De wetenschap doet nog elke dag onderzoek naar overgewicht, want er blijkt meer aan de hand te zijn dan te veel voeding en te weinig beweging.

Dikke wereld

Als we spreken over een ‘obesitasepidemie’ om hoeveel mensen gaat dat dan? De cijfers van het CBS van afgelopen zomer waren niet mis: 36% van de volwassen Nederlanders heeft last van overgewicht, waarvan 12% ernstig overgewicht. Ook bij kinderen komt overgewicht voor (11%) en obesitas (2,5%). Maar dat aantal kinderen neemt gelukkig minder toe. De internationale cijfers zijn nog schokkender! In Amerika heeft maar liefst 68% last van overgewicht, waarvan 35% obesitas. Het aantal dikke Amerikanen is de laatste jaren wel constant gebleven.

Wat doet overgewicht met je lichaam?

Hoe hoger je Body Mass Index (BMI) is, hoe groter de kans is op aandoeningen. En denk dan aan: aandoeningen aan de luchtwegen, problemen met spieren en gewrichten, verschillende soorten kanker en psychische klachten zoals depressies. Door als deze klachten neemt ‘de kwaliteit van het’ leven, zoals de wetenschappers zo mooi zeggen, behoorlijk af. Want kortademigheid en constant last van je onderrug en gewichten is toch niet fijn? Maar het is niet gek dat je er last van hebt, als je kijkt hoeveel éxtra gewicht je botten moeten dragen.

Andere dingen die je dikheid veroorzaken

Ook heeft overgewicht te maken met je energiebalans. Als je te veel energie binnen krijgt, maar te weinig opmaakt, wordt de energie opgeslagen in vet. En dan ontwikkel je dus overgewicht. Allerlei factoren, fysiek en je leefomgevingen beïnvloeden je energiebalans. Ook eet je nooit alleen ook al denk je dat, er eten altijd een paar miljard bacteriën met je mee. Je hebt verschillende bacteriën: een soort die veel calorieën aan maakt, en een soort wat weinig calorieën aan maakt. Als je de bacterie in je hebt die veel calorieën aan maakt en je gezond eet kun je er weinig aan doen. Maar mensen die gezond eten, hebben geen last van overgewicht.

Hoe kun je het toch proberen te voorkomen?

Slaap voldoende, te weinig slaap ontregelt je eetlust en dan ga je op de meest gekke tijden eten waardoor je dus aankomt. Als het koud is moet je de centrale verwarming niet te hoog zetten, je lichaam is er op gemaakt om je warm te houden. Het zelfde geldt voor de airco, heb je het warm, wacht dan even met het gebruiken van de airco. Op ten duur wen je aan de hitte en regelt je lichaam alles zelf. Misschien is het ook een idee om de trap op school of je werk te nemen, in plaats van de lift. En voor een snelle boodschap, pak je gewoon de fiets en niet de auto!

Win-win situatie

Als je de punten van de vorige alinea bekijkt heb je dus een win-win situatie. Je moet zorgen voor acht uur slaap, dus je bent uitgerust. Je energierekeningen zijn niet zo hoog omdat je lichaam je op temperatuur houdt, de trap is een gratis sport school, zeker als je er meerdere keren per dag gebruik van maakt. En met minder autogebruik, heb je ook minder benzine kosten.

Dus laat al dat vette eten achterwege. Eet in plaats van een zak chips een komkommer en drink water in plaats van cola en andere frisdranken. Door gezond te eten voel je je een stuk energieker. Je gaat meer bewegen en daardoor sla je een stuk minder vet op. Koop een dieet boek of zoek recepten op internet. Je hoeft  niet te gaan crash diëten, maar bouw het rustig op. Schouders er onder en ga van je lichaam houden.

Het leven is te mooi om te vergooien aan vet eten, daar is gezond eten ook te lekker voor.
 
 

donderdag 15 november 2012

Food facts; Paddenstoelen

In het najaar zie je ze overal, paddenstoelen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal eetbaar, maar de bekende champignon wel. Hier wat feitjes over paddenstoelen:

Per jaar eten Nederlanders zo'n 2,5 kilo paddenstoelen per gezin. Paddenstoelen vallen onder de categorie zwammen. Ze bevatten voedingsstoffen zoals: vitamine B2, kalium en vezels. De paddenstoelen passen goed in een gezond voedingspatroon. Ze bevatten namelijk weinig calorieën. Als vervanger voor vlees zijn ze niet geschikt. De paddenstoelen bevatten namelijk weinig vitamine B12 en die vitamine zijn belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.



Bron: 24 Kitchen

 

woensdag 7 november 2012

Nieuwe rubriek; Food facts

Over een paar dagen komt er een nieuwe rubriek online te staan, food facts. Leuke en makkelijke feitjes over voedsel. Op deze manier ga je misschien iets meer stil staan bij wat je eet.

Hou mijn blog in de gaten! En kom alles te weten over eten.

maandag 5 november 2012

Oma's recepten; Rode kool


Het is al een paar dagen koud en regenachtig, dat houdt in: rode kool time! En dan heb ik het over verse, zelfgemaakte rode kool. Kijk gauw hoe het moet, en geniet van een heerlijk winters hapje.
Recept voor 4 personen.
½  verse grote rode kool
1 kilo goud granetten appels
6 eetlepels suiker (of meer naar eigen smaak)
Flinke scheut natuur azijn
Kaneel

Zo maak je het.
 
Haal het buitenblad van de kool af en snij een halve kool fijn. Alleen het fijne paarse blad gebruiken. Doe 5 centimeter water in de pan en voeg de koolsnippers erbij. Kook de snippers half gaar. Schil in die tijd de appels en snij ze in stukken van vier partjes. Voeg de appelpartjes bij de half gare kool. Doe er de flinke scheut natuur azijn bij en zes eetlepels suiker. Als je er van houdt, kun je er nog wat kaneelstokjes bij doen. Laat het geheel ander half uur koken. En vergeet tussen door niet te roeren!
Laat de kool afkoelen of eet hem warm op. Smikkelen maar!

Tip.
Rodekool hoef je niet te wassen! En hou je niet van paarse handen? Doe dan handschoenen aan, anders loop je de hele dag met gekleurde handen rond. Wat er erg lekker bij is, is aardappelpuree met gehaktballen of hachee vlees.

donderdag 1 november 2012

Uiensoep op z'n Portugees

De Franse uiensoep is een algemeen begrip. Een heerlijke krachtige soep waar stokbrood in zit, gegratineerd met kaas. Helaas verbrand je altijd je tong bij het eten van die soep (ik wel te minste, zelfs na een miljoen keer blazen).

Maar nu heb ik iets anders! ‘Portugese uiensoep’, heerlijk zoet en zacht van smaak. Afgelopen zomer was ik op vakantie in Portugal, in de stad Estoril/Cascais. Dat plaatsje staat bekend om zijn huiskamers, omgebouwd tot restaurants. Met puur toeval kwamen mijn vriend en ik in zo’n knusse huiskamer terecht. We bestelde beide een uiensoep, met de gedachte dat we een Franse uiensoep zouden krijgen waar we zin in hadden. Maar niets was minder waar. De ober kwam vrolijk twee kommen soep brengen met een wittig goedje erin. Nou ja, proeven dan maar. Het staat niet voor niets op de kaart. Ik kan jullie vertellen, deze smaak ervaring was overweldigend! Het kommetje was leeg en ik wou meer. Zo zoet en zo zacht van smaak. En ik had mijn tong niet eens verbrand! Op goed geluk en na wat onderzoek had ik het recept thuis uitgeprobeerd en dat wil ik graag met jullie delen.

Recept voor vier personen.
 
0,75 cl water
2 runderbouillon blokken
1 kilo uien

Staafmixer
Behoorlijk grote pan

Zo maak je het.

Je schilt de kilo uien en snijd ze en iets wat grove stukken. Je zet het water op, en voegt de twee bouillon blokken toe. Even de blokken op laten lossen, en dan doe je de in stukken gesneden uien voorzichtig in de pan. De uien kook je tot ze zacht worden, dan kan je ze pureren. Er zijn twee mogelijkheden:
1.       Pureren tot de soep helemaal glad is.
2.       Pureren en wat grove stukken over laten.

Mijn voorkeur gaat uit naar pureren en stukken overlaten. En tadaa, een stukje Portugal in je keuken.

Tip.
Uien binden, dus als je twee dagen met de soep wilt doen, moet je er de tweede dag wat water bij voegen. Anders heb je een dikke pap.

woensdag 31 oktober 2012

Interessante gratis app!

Na wat rond snuffelen op internet kwam ik een interessante gratis  app tegen voor je iphone en android. De ‘Keurmerkenwijzer.

Biologisch, Fair Trade, ecologisch en diervriendelijk zijn is helemaal hip. Maar soms best verwarrend wat nu wel en niet goed is. Deze app wijst je keurig de weg. Je kunt zien welke keurmerken er zijn, wat ze betekenen en hoe ze bekeken worden. Hartstikke handig! Dus je kunt je boodschappenwagen met een gerust hart vol Fair Trade spullen gooien.

Te downloaden op: www.milieucentraal.nl

Recensie; zeven nieuwe cupcake smaken.

Cupcakes, daar houdt iedereen van. Een heerlijke kleine zoetigheid wat precies genoeg is. Van gebak raak je gauw vol, en van een brownie word je snel misselijk. Dus lang leve de cupcake!

Nou ben ik degene met het  geluk om nieuwe high tea gerechtjes van Zoet&Zo te proeven én beoordelen. Ik had de eer om zeven (ja je leest het goed) nieuwe smaken uit te proberen en daar mijn mening over te geven. Ik moet wel eerlijk bekennen, over de zeven cupcakes heb twee dagen gedaan, anders werd ik wel misselijk.
De zeven nieuwe smaken zijn: Amandel-kers, witte chocolade-mango, truffel, vanille-parline, kruidige herfst cupcake, citroen en oranje boven. De zeven stuks waren allemaal erg lekker. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar amandel-kers, citroen en oranje boven. En met stipt op één: Amandel-kers. De topping van dit cakeje was echt super lekker. Het kan ook komen door mijn liefde voor kersen. Bovendien vind ik een topping op een cakeje altijd iets speciaals hebben. Net dat extra schattige wat er op het cupcakeje thuis hoort.

Ben je benieuwd naar meer? Of wil je graag een high tea reserveren voor vrienden of familie? Kijk dan gauw op: www.facebook.com/zoetzo.
 

maandag 29 oktober 2012

Kip uit de oven; gevuld met zelfgemaakte kruidenboter

Kip uit de oven is erg lekker! Je kunt gewoon een kaal kippetje zonder marinade klaar maken, of een voor gemarineerde kip. Maar niets gaat boven zelf marineren! Ik ga jullie uitleggen hoe je een heerlijke kip klaar kunt maken, gevuld met zelfgemaakte kruidenboter.

Recept voor 4 personen.

1 hele kip, bij voorkeur een biologische kip (en als je grote eters hebt neem je twee kippen en verdubbel je alles)
75 gram roomboter
1/2 bakje dille
1/2 bakje peterselie
1 teen knoflook
Zout
Peper

Ovenschaal
knoflookperser

Zo maak je het.

Je zorgt dat de roomboter op kamertemperatuur is, anders kan je er niks mee. Je snijdt het halve bakje dille en peterselie helemaal fijn. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden hete lucht. Je voegt de dille, peterselie en de geperste teen knoflook samen met de roomboter. Je brengt nog wat extra smaak aan de boter om er zout en peper bij te voegen. En dit geheel roer je goed door elkaar. De binnenkant van de kip vul je driekwart met de zelfgemaakte kruidenboter.

Zet de kip 45 minuten in de oven. Als de tijd om is, haal je de kip eruit en besmeer je de bovenkant
van de kip met de boter wat nog over is. Dan zet je de kip nog ruim een kwartier terug in de oven. Het gevogelte moet namelijk wel goed gaar zijn. En smullen maar!

Tip.
Er is van alles lekker om bij de kip te eten. Zelf heb ik het klaar gemaakt met vers gebakken aardappeltjes en tuinbonen. Maar het is ook erg lekker met spaghetti en groenten naar keuze.


 

Bron: Allerhande

zondag 28 oktober 2012

'Maak de smaak battle', and the winner is?

Wie houdt er nu niet van chips? Die heerlijke snack waarvan de zak altijd leeg moét. Ook al had je je nog zo voorgenomen om maar één schaaltje te nemen.

Lays had een ‘Maak de smaak battle’ zoals de meeste van jullie wel weten. En deze battle heeft gewonnen….*trommel geroffel, erg spannend* SPICY REGGAE CHICKEN!!! Persoonlijk ben ik erg blij met deze keuze.

 Wat vinden jullie? Was dat ook jullie favoriet? Of toch Aioli e Aglio of Wiskey Cocktail?
 
 
 

woensdag 24 oktober 2012

Zoet & Zo


Zoet & Zo is een super leuk bedrijfje wat gespecialiseerd is in high tea. Ilse Steenbakkers is de oprichter van dit geweldige concept.

Vier je je verjaardag, geef je een brunch of moet je hapjes maken voor sinterklaas omdat de hele familie bij je langs komt? Dan is het geven van een high tea de oplossing! Zoet & Zo zorgt voor een volledig assortiment van lekkere hapjes.

En zal ik jullie iets verklappen? Ik ga recensies schrijven over nieuwe hapjes die worden gemaakt door Ilse! Dus hou mijn blog in de gaten over alle ins en outs en like de facebookpagina van Zoet & Zo.

http://www.facebook.com/#!/zoetzo



Cookiemonster cupcakes

Ministroopwafels met kaneelvulling

maandag 22 oktober 2012

Miniatuur eten

Via de Marieclair kwam ik op een super leuke site terecht waar ze miniatuur eten laten zien. Shay Aaron uit Israël maakt dit grappige eten. Eigenlijk zijn alle etenswaren op miniatuur gebied beschikbaar. Niet dat je ze echt kunt eten, maar de kaas, groenten, steaks en alles wat je je maar kunt bedenken, zien er levens echt uit!



Aan de lucifer kun je zien hoe klein het is!





De sushi is mijn favoriete. Ziet er heerlijk uit toch?

zondag 14 oktober 2012

Kerrie kalkoen met rijst

Wil je de extra zomerkilotjes eraf? Maar toch lekker eten? Dan is dit een erg lekker en makkelijk te maken recept!

Recept voor 4 personen.
8 plakken kalkoen filet (a la minute)
0,25 L magere yoghurt
Kerriepoeder (c.a. 6 theelepeltjes)
1 teentje knoflook
300 gram witte rijst
1 bakje kastanje champignons
3 rode uien
Zout
Peper

Zo maak je het.
Je begint met de marinade voor de kalkoen filet. Pak een grote kom en doe er de yoghurt in. Pers het teentje knoflook boven de kom met yoghurt, en doe er de kerriepoeder in. Meng het geheel met elkaar en om het op smaak te brengen doe je er zout en peper bij.
Meng de plakken kalkoen filet met de marinade in de kom en dek het geheel af met vershoudfolie. Laat de gemarineerde kalkoen filet een half uur in de koelkast staan.

Als de kalkoen in de koelkast staat, zet je het water voor de rijst op en breng dit aan de kook. Ondertussen snij je de kastanje champignons en de rode uien. Als het water kookt, laat je de rijst tien minuten koken. Na die tien minuten giet je het af en doe je er wat boter doorheen. Leg de deksel weer op de pan en een keer flink schudden. Zo voorkom je dat de rijst aan elkaar plakt. Laat de rijst vijftien minuten rusten.

Als de rijst aan het rusten is wok je de kastanje champignons en de rode uien tot ze gaar zijn. Voeg de rijst erbij en roer het geheel door elkaar.
Nu bak je de kalkoen filets in een koekenpan. Als het past allemaal tegelijk op een hoog voor. Je bakt de kalkoen filets c.a. 6 minuten.

Tip.
Om de marinade beter in de kalkoen filet te laten trekken, maak je in ieder plakje een paar sneetjes.
Weet je niet zeker of de kalkoen filet gaar is? Snij er dan een keer in om te kijken.


woensdag 10 oktober 2012

Oma's recepten; Drumsticks


Drumsticks! Wie lust ze nou niet? Lekker met je vingers het vlees eraf peuzelen. Ook een van de weinige dingen die je met je handen mag eten overigens. En als ze lekker gaar zijn, is het verrukelijk!
Recept voor 4 personen.
8 grote drumsticks
Zout
Peper
Nootmuskaat
Blue band boter
Roomboter
1 jus blok van Maggie of Knorr
Grote braadpan of een koekenpan met een flinke hoge rand.

Zo maak je het.

Leg de acht drumsticks een uur in een kom met water en zout i.v.m. met de zuiverheid en het zout trekt ook in de drumsticks. Droog de drumsticks af met een theedoek en doe er een klein beetje zout, peper en een klein beetje nootmuskaat overheen (alleen als je van nootmuskaat houdt). Doe een flink stuk Blue band boter in de pan, en een flink stuk roomboter. Dan krijg je een lekker jus. Laat de boter smelten. Leg de drumsticks er twee aan twee in. De drumsticks mogen pas in de pan als de boter sist. Anders is het niet warm genoeg. Je laat ze aan alle kanten mooi goud bruin worden. En dan leg je de volgende twee drumsticks erin. Deze handeling herhaal je totdat je alle drumsticks gebakken hebt.

Pak een soepkom en brokkel er de jus blok erin en voeg er water bij. Dit roer je tot een glad geheel. Voeg het mengsel bij de drumsticks. En leg de deksel op en laat het lekker sudderen. Vergeet niet om het vuur klein te zetten. Anders branden je drumsticks aan. Je moet niet vergeten om tussendoor te kijken. Want je kip mag niet droog komen te staan. Gaat dat wel gebeuren? Giet er dan een beetje water bij.

Tip.

Trek een schort aan of een oude bloes. Want de kip kan erg spetteren. Dus wees alert voor vet vlekken en dat je je niet verbrand.

De drumsticks komen goed tot zijn recht met gekookte aardappelen, verse wortjetjes en peultjes. Ook erg lekker met wortelstamp.

woensdag 3 oktober 2012

Culinair Tilburg!


Afgelopen weekend was het Culinair Tilburg. ‘Mooi’, dacht ik. Lekker heel de middag hapjes proeven voor een appel en een ei. Een lekker wijntje drinken en mensen kijken. Nou, een ding had ik dus goed mis. ‘Hapjes proeven voor een appel en een ei’. Als er staat:  2,40 euro per consumptie, moet je dus ook bedenken dat ze meerdere consumpties voor een gerecht kunnen rekenen. En dus ook voor een wijntje.
Samen met mijn vriendje trotseerde ik het high society gebeuren. Helaas waren wij niet volledig in Gucci gehesen met een dure tas en zonnebril maar dat mag de pret niet drukken. Heel dapper kochten we voor 30 euro munten (dat zijn er dus 12 en we kregen een beetje geld terug). Snel een lekker biertje en een wijntje bestellen. Prima jongens! 2,40 euro voor een biertje en 5,60 euro voor een wijntje. En de wijn kwam niet eens uit een gouden fles! Toch was ie erg lekker, dat moet ik eerlijk toegeven.

Van mensen kijken en wat drinken krijg je honger. Een rondje maken over Culinair Tilburg en eens kijken wat er te halen valt. Ons oog viel op kalfszwezerik wat dus echt lekker is. Oke, 9 euro kost dat gerecht. Maar goed, als je een gevuld bordje krijgt…prima! Nou jongens, niet dus! Kijk maar even naar afbeelding 1. Ook dit was trouwens heerlijk, daar niet van. Niks ten nadelen van het restaurant wat het klaar maakte.

Op naar het volgende restaurant. Nieuwe rondes, nieuwe kansen. Laten we de eendenlever proberen (sorry voor de genen die het zielig vinden, maar het is gewoon lekker). Hier kregen we wel een flink bordje. En dat spul was nog behoorlijk machtig ook. En dat maar voor 2,40 euro. Dat was dan weer een lekkere meevaller.
Ondertussen hadden we nog twee en een halve consumptie over. Een carpaccio kan er altijd wel in. Dus daar gingen onze twee consumpties aan op. Zonder meer, ook de carpaccio was goddelijk. Over de organisatie, sfeer en kwaliteit van het eten en drinken valt niks te zeggen. Volgend jaar ga ik gewoon weer! Ik weet wat me dan te wachten staat. Dan is de klap ook niet zo hard.

1. Puree van pastinaak, kalfszwezerik, rode biet, ham
Restaurant: Taste! / Tilburg

2. Crème brulée van eendenlever met een laagje krokante caramel
Restaurant: Sur Plus / Tilburg

3. Carpaccio met parmazaanse kaas, rucola, pijnboompitjes en een truffeldressing.
Restaurant: Riddershoeve / Berkel-Enschot

zondag 30 september 2012

Recensie; 1910


In Eindhoven kan je overal lekker eten. Ik heb er ook zo’n mijn favoriete restaurant. Maar een keer iets anders is natuurlijk ook wel fijn. Via een tip kwam ik terecht bij 1910. Een prachtig restaurant met een verfijnde kaart.
Om te beginnen, wat een service! Werkelijke perfect gewoon! Heel de avond gaan ze rond met karafjes water en je glas wordt steeds vol geschonken. Ook zo iets leuks, in plaats van een mandje met broodjes op tafel te zetten waar je je helemaal aan vol eet, gaan ze rond met een schaal met verschillende broodjes. Je kan kiezen uit verschillende smaken: mais, wit en bruin. Je krijgt je broodje naar keuze met een goede olie en boter erbij.

Een goed restaurant begint met een amuse. Dat was ook bij 1910 het geval. We mochten genieten van een risotto met koriander, limoen, kokos en Hollandse garnaaltjes. Heerlijk. Als voorgerecht had ik lam. Dun gesneden lamsvlees met zoet zure cantharellen en Barilotto kaas (dat is een geitenkaas). De eerste gedachte die in me opkwam na het leeg eten van mijn bordje was: ik wil meer!! Ook het hoofdgerecht was werkelijk een genot. Eendenborst van gekonfijte eend, met een aardappeltaartje, een perfecte hoeveelheid room, rode bietensaus en een enkele herfstgroenten. Ook hierbij was het jammer dat het op was.

Persoonlijk ben ik een groot fan van kaasplankjes. Dat bestel ik eigenlijk altijd als dessert als ze het hebben. Dus dit keer ook weer. Bij 1910 hadden ze iets heel handigs en origineels. Een menu waarop de volgorde van kazen hoe je ze moet eten (altijd van boven naar beneden of van links naar rechts) In dit geval was het van boven naar beneden. Bij iedere kaassoort stond uitgelegd wat het was en waar de kaas gerijpt was. Erg handig en ook weer ontzettend lekker.

Over dit restaurant heb ik alleen maar lof. Heb je iets te vieren of zomaar zin om een avondje écht lekker en luxe te eten? Dan is dit zeker een aanrader.
1910
Willemstraat 43 A
5611 HC Eindhoven
040-296 1863


                                                        Risotto, Lam, Eend, Kaasplankje

zaterdag 29 september 2012

Oma's recepten; Groentesoep

Groentesoep is lekker en gezond. En dan heb je wel groentesoep uit blik of Unox soep uit zak. Maar niets gaat boven oma's groentesoep. Trek er even de tijd voor uit, maar dan heb je ook wat.

Recept voor 6 personen.
3 liter water
3 ons mager rundvlees/soepvlees
3 Maggie bouillon blokjes
1 á 2 Knorr rund bouillon blokjes
1 ui
½ knolselderij           
1 zakje soepgroenten

 Zo maak je het.

Pak een grote pan en doe er koud water in en voeg het soepvlees erbij. Dit laat je even koken, komt er schuim af? Giet dan het vieze water weg en was het soepvlees af met koud water. Zet opnieuw koud water op. Ruim drie liter. Laat het water koken en leg het soepvlees erin. Zodra het soepvlees erin  zit, moet je het fornuis klein zetten. Soepvlees mag absoluut niet koken. Doe er een ui bij en snij een halve knolselderij in drie plakken. Voeg de drie Maggie bouillon blokjes bij en laat het  geheel vier uur trekken.

Doe de soepgroenten in een klein pannetje met water en laat het heel eventjes koken. Haal de ui en de knolselderij uit de grote soeppan. Ook het soepvlees haal je eruit. Dat snij je in kleine stukjes. Doe een handje vol soepvlees terug in de grote pan. Je voegt de soepgroenten met een heel klein beetje water erbij. Laat het geheel samen opwarmen. Is het naar je smaak nog wat te flauw? Dan kun je er een á twee Knorr rund bouillon blokjes bij doen.

 Tip.

Je kunt er letter vermicelli bijvoegen.
Persoonlijk vind ik het altijd erg lekker om een beschuit in mijn soepkommetje te doen. En heb je te veel gemaakt? Dan laat je de soep afkoelen en vries je het gewoon in!

dinsdag 25 september 2012

Gevulde kiprolletjes

Kipfilet is vaak een saai stukje vlees. Vrijwel smaakloos en nogal gewoontjes. Ik ga jullie blij maken met een recept wat kipfilet spannend en super lekker maakt.

Recept voor 4 personen.

4 stukken kipfilet
2 paprika's
tomatensaus of paprikasaus
mozzarella
spaghetti

satéprikkers
vershoudfolie

Zo maak je het.

Sla met een koekenpan en twee stukken vershoudfolie de kipfilet plat. En verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de twee paprika's in smalle reepjes en bak deze vijf minuten. Leg c.a. twee reepjes op de plat geslagen kipfilets en rol de kipfilets op. Zet de rolletjes vast met satéprikkers.
Bak de vier rolletjes iedere kant goudbruin in de pan. Ondertussen giet je de tomatensaus of paprikasaus in een overschaal en doe je de overgebleven paprikareepjes erbij. Ook snij je de mozzarella in plakjes. Nu de rolletjes goudbruin zijn, leg je ze in de ovenschaal. Je legt de mozzarella plakjes op de kipfiletrolletjes. Laat het geheel c.a. 20 minuten in de oven opwarmen op 150 graden. Zodat de mozzarella gesmolten is en de saus is opgewarmd. Ondertussen kook je het water voor de spaghetti. Kook de spaghetti naar aanleiding van de verpakking.

Tip!

Wil je er nog wat extra groenten bij? Ga dan voor peultjes. Dat geeft een lekker fris effect. 






maandag 24 september 2012

Recensie; Restaurant Morlang


Een van  mijn favorieten restaurants in Amsterdam is Morlang. Een knus ingericht restaurant wat bestaat uit twee etages  met een bescheiden terras aan de gracht. Ze hebben een verfijnde menukaart met originele gerechten. De smaak is altijd verfijnd.

 Afgelopen zondag was ik na een lange tijd weer in mijn favo restaurantje te vinden. Na een uurtje intensief shoppen was ik wel toe aan een goede lunch. Aangekomen bij Morlang verkeerde ik een enkele seconde in shock. Ze hadden een ‘nieuwe’ menukaart. Dag beefburger en dag flinterdunne pannenkoekjes met pekingeend schoot er door mijn hoofd.

Maar god zij dank! Na het kritisch bestuderen van de menukaart, kwam ik tot de conclusie dat ze enkele gerechten vervangen hadden. En natuurlijk niet mijn twee favoriete gerechten. Ik kon niet kiezen tussen de overheerlijke beefburger op Turks brood, of de pekingeend.  Maar ja, een eet liefhebber zou geen eet liefhebber zijn als je niet iets nieuws uit zou proberen. Dus ik ging de uitdaging aan. ‘Pain de Campagne met gepocheerde zalm’. Aangevuld met rivierkreeftjes, lamsoor, geroosterde venkel en dragonmayo. Werkelijke een stukje hemel in ieder hapje. Een  versje jus d’orange erbij, en genieten maar!

Morlang
Keizergracht 451
020-6252681  (reserveren aanbevolen)
Amsterdam
 
 

zaterdag 22 september 2012

Pompoensoep

De herfst staat voor de deur en er liggen weer pompoenen in de winkel. En daar hou ik van. Pompoensoep is heerlijk, dus als ze in de winkel liggen...moet je je kans grijpen.

Recept voor 4 personen.

0,75cl water
1 pompoen
2 runderboullion blokjes
Stokbrood
Geitenkaas


Zo maak je het.
Maak de pompoen schoon (zie filmpje voor tips) en snij hem in stukken. Zet het water op met de twee boullion blokjes en doe de pompoenstukken erin. Laat het geheel c.a. 15 minuten koken. Ondertussen verwarm je de oven voor en beleg je het stokbrood met de geitenkaas.

Pak de staafmixer uit de kast en pureren maar. Zorg dat het een glad geheel wordt. Als de oven warm is leg je het stokbrood erin tot de geitenkaas gesmolten is.

Ik vind persoonlijk dat de soep geen room of iets anders nodig heeft. Maar het kan natuurlijke wel!

http://www.youtube.com/watch?v=IO0OIcUxuMg



vrijdag 21 september 2012

Oma's recepten


De heerlijke geur van eten die altijd in de keuken van je oma hangt, niets gaat boven haar kookkunsten. Die éne groentesoep waar niemand aan kan tippen, wortelstamp en ouderwetse gehaktballen.

Ik vond het altijd een feest als ik bij mijn oma’s mocht eten. Daarom ga ik binnenkort de recepten met jullie delen. Hou mijn blog in de gaten!

donderdag 20 september 2012

Courgette soep

Niets gaat boven een zelf gemaakte soep. Een van mijn favourite soepen is de courgette soep. Je kan de hem op veel verschillende manieren maken. Maar ik vind de pure smaak van de courgette het lekkerst.

Recept voor 4 personen.

0,75 cl water
2 courgettes
2 runderboullion blokjes
bosje bosuitjes

Zo maak je het.

Giet het water in de pan en voeg de twee boullion blokjes toe. Het water kan rustig beginnen met koken. Af en toe roeren zodat de boullion blokjes niet aan de bodem van de pan vast plakken.
Ondertussen was je de courgettes. De kop en het kontje van de twee courgettes snij je er af. Snij de courgettes in plakken van c.a. 0,5 centimeter. En doe ze in de pan.
Maak de bosuitjes schoon en snij deze ook in ringetjes en voeg bij de courgettes. Je laat het geheel koken tot je met een lepel de courgette schijfjes plat kan drukken.

Tijd om de staafmixer uit de kast te pakken. Pureer de courgettes tot een zachte geheel zonder brokjes. De soep is lekker om warm te serveren. Maar ook heerlijk om tegen het lauwe aan te serveren.

Voor wat extra's kan je een scheutje room toevoegen.

dinsdag 18 september 2012

Frambozen en een Belgische wafel

Wat een heerlijke dessert. Verse frambozen met een Belgische wafel. Niet moeilijke om te maken en iedereen zal ervan genieten.

Recept voor 12 á 15 wafels.

300 gram zelfrijzende bakmeel
1/2 liter melk
snufje zout
75 gram witter basterdsuiker
100 gram boter
twee eieren
poedersuiker
bakje frambozen
verse munt

Zo maak je het.

Klop de boter met de suiker en het zout schuimig. Roer de eieren en een voor een doorheen. Roer de helft van de melk er beetje bij beetje door. Zeef het bakmeel boven het eimengsel. Spatel de bloem er doorheen en schenk de rest van de melk al roerend bij het beslag.
Laat het wafelijzer warm worden; bestrijk het met boter en giet er een laagje deeg in. Sluit het ijzer en bak de wafels aan beide kanten goudbruin. Serveer de wafels frambozen, een kleine takje munt en poedersuiker.