woensdag 21 november 2012

Food facts; chocoladeletters, kruidennoten en pepernoten

Het is weer zo ver, sinterklaas en zijn zwarte pieten zijn weer in het land. Dat houdt in, drie weken lang chocoladeletters, kruidennoten en pepernoten eten. We eten deze lekkernijen wel, maar hoe zijn ze ontstaan? En waarom ziet het snoepgoed er zo uit?

Chocoladeletters

De chocolateletter stamt al uit de Middeleeuwen waar kloosterleerlingen leerden schrijven met letters van brooddeeg. Ook was het in de 19e eeuw een gewoonte om de cadeautjes van de kinderen te bedekken met een laken en daar de eerste letter van hun naam op te leggen.

Chocoladeletters zijn er in melk, puur en witte chocolade. Soms zitten er noten in of ze zijn versierd. Iedere letter heeft het zelfde gewicht. Dus de ‘G’ is echt niet groter dan de ‘i’ ook al denken sommige mensen dat. Maar waarom zitten er toch groefjes in de letters? Nou die rede is simpel, door de groefjes komen de letters makkelijker uit hun mal. Ook maskeren ze beschadigingen en koelvlekjes.

De ‘M’ is de populairste letter, veel Nederlandse namen beginnen met een ‘M’. En de letter wordt ook gebruikt voor ‘moeder’ of ‘mama’. De twee letters ‘S’ en ‘P’ doen het ook goed. Die zijn natuurlijk afgeleid van Sint en Piet, ook wordt de ‘P’ voor papa gebruikt. Sommige fabrikanten laten de letters ‘Q’ en ‘X’ achterwege, het zijn zeldzame letters die nauwelijks gebruikt worden voor namen.

Chocoladefabrieken produceren jaarlijks 12 tot 14 miljoen chocoladeletters. Waarvan 60% bestaat uit melkchocolade.

Kruidennoten en pepernoten

Tussen deze twee lekkernijen is nog altijd verwarringen. Wat is nu het verschil tussen een kruidennoot en een pepernoot?  Nou heel simpel.

De kruidennoot is harder dan een pepernoot en heeft de vorm van een bolletje. De kruidennoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met  kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Deze kruiden samen noem je speculaas kruiden.

De pepernoot lijkt het meeste op de taaitaai en heeft een lichte honingsmaak. Er wordt vaak anijs in een pepernoot gebruikt en hij bestaat uit roggemeel.

Dus eigenlijk is het niet de pepernoot die het meeste wordt gegeten, maar de kruidennoot. Alleen de naam kruidennoot klopt niet. Want de smaak komt niet van kruiden af, maar van specerijen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten