Chocoladeletters
De chocolateletter stamt al uit de Middeleeuwen waar
kloosterleerlingen leerden schrijven met letters van brooddeeg. Ook was het in
de 19e eeuw een gewoonte om de cadeautjes van de kinderen te
bedekken met een laken en daar de eerste letter van hun naam op te leggen.
Chocoladeletters zijn er in melk, puur en witte
chocolade. Soms zitten er noten in of ze zijn versierd. Iedere letter heeft het
zelfde gewicht. Dus de ‘G’ is echt niet groter dan de ‘i’ ook al denken sommige
mensen dat. Maar waarom zitten er toch groefjes in de letters? Nou die rede is
simpel, door de groefjes komen de letters makkelijker uit hun mal. Ook maskeren
ze beschadigingen en koelvlekjes.
De ‘M’ is de populairste letter, veel Nederlandse namen
beginnen met een ‘M’. En de letter wordt ook gebruikt voor ‘moeder’ of ‘mama’.
De twee letters ‘S’ en ‘P’ doen het ook goed. Die zijn natuurlijk afgeleid van
Sint en Piet, ook wordt de ‘P’ voor papa gebruikt. Sommige fabrikanten laten de
letters ‘Q’ en ‘X’ achterwege, het zijn zeldzame letters die nauwelijks
gebruikt worden voor namen.
Chocoladefabrieken produceren jaarlijks 12 tot 14 miljoen
chocoladeletters. Waarvan 60% bestaat uit melkchocolade.
Kruidennoten en
pepernoten
Tussen deze twee lekkernijen is nog altijd verwarringen.
Wat is nu het verschil tussen een kruidennoot en een pepernoot? Nou heel simpel.
De kruidennoot is
harder dan een pepernoot en heeft de vorm van een bolletje. De kruidennoot is
gemaakt van tarwebloem en is gekruid met
kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper.
Deze kruiden samen noem je speculaas kruiden.
De pepernoot lijkt
het meeste op de taaitaai en heeft een lichte honingsmaak. Er wordt vaak anijs
in een pepernoot gebruikt en hij bestaat uit roggemeel.
Dus eigenlijk is het niet de pepernoot die het meeste
wordt gegeten, maar de kruidennoot. Alleen de naam kruidennoot klopt niet. Want
de smaak komt niet van kruiden af, maar van specerijen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten