Maar nu heb ik iets anders! ‘Portugese uiensoep’,
heerlijk zoet en zacht van smaak. Afgelopen zomer was ik op vakantie in
Portugal, in de stad Estoril/Cascais. Dat plaatsje staat bekend om zijn
huiskamers, omgebouwd tot restaurants. Met puur toeval kwamen mijn vriend en ik
in zo’n knusse huiskamer terecht. We bestelde beide een uiensoep, met de
gedachte dat we een Franse uiensoep zouden krijgen waar we zin in hadden. Maar
niets was minder waar. De ober kwam vrolijk twee kommen soep brengen met een
wittig goedje erin. Nou ja, proeven dan maar. Het staat niet voor niets op de
kaart. Ik kan jullie vertellen, deze smaak ervaring was overweldigend! Het
kommetje was leeg en ik wou meer. Zo zoet en zo zacht van smaak. En ik had mijn
tong niet eens verbrand! Op goed geluk en na wat onderzoek had ik het recept
thuis uitgeprobeerd en dat wil ik graag met jullie delen.
Recept voor vier
personen.
0,75 cl water
2 runderbouillon blokken
1 kilo uien
Staafmixer
Behoorlijk grote pan
Zo maak je het.
Je schilt de kilo uien en snijd ze en iets wat grove
stukken. Je zet het water op, en voegt de twee bouillon blokken toe. Even de
blokken op laten lossen, en dan doe je de in stukken gesneden uien voorzichtig
in de pan. De uien kook je tot ze zacht worden, dan kan je ze pureren. Er zijn
twee mogelijkheden:
1. Pureren
tot de soep helemaal glad is.2. Pureren en wat grove stukken over laten.
Mijn voorkeur gaat uit naar pureren en stukken overlaten.
En tadaa, een stukje Portugal in je keuken.
Tip.
Uien binden, dus als je twee dagen met de soep wilt
doen, moet je er de tweede dag wat water bij voegen. Anders heb je een dikke
pap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten