dinsdag 20 november 2012

Waarom mensen dikker en dikker worden

Waarom worden mensen over de hele wereld alleen maar dikker en dikker? Wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit. En wat kunnen we er tegen doen? Obesitas is iets wat ons nu, en de rest van ons leven bezig houdt. Misschien bij je zelf, bij mensen in je omgeving of mensen die je op straat tegen komt. Je gezondheid is erg belangrijk. Lees snel verder als je er meer over wilt weten.

Overgewicht, je wordt te dik omdat je te veel eet en te weinig beweegt. Als we dit niet voorkomen door strenge diëten te volgen, te sporten en een maagbandje te ontwikkelen, gaan we allemaal dood aan suikerziekte en hart- en vaatziektes. Of toch niet? De wetenschap doet nog elke dag onderzoek naar overgewicht, want er blijkt meer aan de hand te zijn dan te veel voeding en te weinig beweging.

Dikke wereld

Als we spreken over een ‘obesitasepidemie’ om hoeveel mensen gaat dat dan? De cijfers van het CBS van afgelopen zomer waren niet mis: 36% van de volwassen Nederlanders heeft last van overgewicht, waarvan 12% ernstig overgewicht. Ook bij kinderen komt overgewicht voor (11%) en obesitas (2,5%). Maar dat aantal kinderen neemt gelukkig minder toe. De internationale cijfers zijn nog schokkender! In Amerika heeft maar liefst 68% last van overgewicht, waarvan 35% obesitas. Het aantal dikke Amerikanen is de laatste jaren wel constant gebleven.

Wat doet overgewicht met je lichaam?

Hoe hoger je Body Mass Index (BMI) is, hoe groter de kans is op aandoeningen. En denk dan aan: aandoeningen aan de luchtwegen, problemen met spieren en gewrichten, verschillende soorten kanker en psychische klachten zoals depressies. Door als deze klachten neemt ‘de kwaliteit van het’ leven, zoals de wetenschappers zo mooi zeggen, behoorlijk af. Want kortademigheid en constant last van je onderrug en gewichten is toch niet fijn? Maar het is niet gek dat je er last van hebt, als je kijkt hoeveel éxtra gewicht je botten moeten dragen.

Andere dingen die je dikheid veroorzaken

Ook heeft overgewicht te maken met je energiebalans. Als je te veel energie binnen krijgt, maar te weinig opmaakt, wordt de energie opgeslagen in vet. En dan ontwikkel je dus overgewicht. Allerlei factoren, fysiek en je leefomgevingen beïnvloeden je energiebalans. Ook eet je nooit alleen ook al denk je dat, er eten altijd een paar miljard bacteriën met je mee. Je hebt verschillende bacteriën: een soort die veel calorieën aan maakt, en een soort wat weinig calorieën aan maakt. Als je de bacterie in je hebt die veel calorieën aan maakt en je gezond eet kun je er weinig aan doen. Maar mensen die gezond eten, hebben geen last van overgewicht.

Hoe kun je het toch proberen te voorkomen?

Slaap voldoende, te weinig slaap ontregelt je eetlust en dan ga je op de meest gekke tijden eten waardoor je dus aankomt. Als het koud is moet je de centrale verwarming niet te hoog zetten, je lichaam is er op gemaakt om je warm te houden. Het zelfde geldt voor de airco, heb je het warm, wacht dan even met het gebruiken van de airco. Op ten duur wen je aan de hitte en regelt je lichaam alles zelf. Misschien is het ook een idee om de trap op school of je werk te nemen, in plaats van de lift. En voor een snelle boodschap, pak je gewoon de fiets en niet de auto!

Win-win situatie

Als je de punten van de vorige alinea bekijkt heb je dus een win-win situatie. Je moet zorgen voor acht uur slaap, dus je bent uitgerust. Je energierekeningen zijn niet zo hoog omdat je lichaam je op temperatuur houdt, de trap is een gratis sport school, zeker als je er meerdere keren per dag gebruik van maakt. En met minder autogebruik, heb je ook minder benzine kosten.

Dus laat al dat vette eten achterwege. Eet in plaats van een zak chips een komkommer en drink water in plaats van cola en andere frisdranken. Door gezond te eten voel je je een stuk energieker. Je gaat meer bewegen en daardoor sla je een stuk minder vet op. Koop een dieet boek of zoek recepten op internet. Je hoeft  niet te gaan crash diëten, maar bouw het rustig op. Schouders er onder en ga van je lichaam houden.

Het leven is te mooi om te vergooien aan vet eten, daar is gezond eten ook te lekker voor.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten