zondag 16 december 2012

Kaasfondue

Kaasfondue, heerlijk kneuterig, lekker winters, het gevoel alsof je in Oostenrijk aan het skiën bent, gewoon gezellig. Dat is waar ik aan denk als we het eten. Gezellig met de hele familie om een pan met gesmolten kaas.

Recept voor 4 personen.
400 gram Leerdammer kaas
500 gram Gruyère kaas
400 ml droge witte wijn
1 eetlepel maïzena
1 teen knoflook

1 á 2 bakjes grote cocktailgarnalen
2 pakjes krabsticks
2 paprika’s (groen en rood)
1 zakje worteltjes
1 komkommer
2 stokbroden

Zo maak je het.

Snij je knoflookteen door de helft en vet de volledige pan in met de knoflook. Dit is erg lekker en handig omdat de knoflook de pan invet, en je hebt een klein beetje knoflooksmaak bij je kaas.

Dan doe één eetlepel maïzena in een kommetje en voeg er van de 400 ml wijn c.a. 50 ml wijn bij zodat je het kan mengen. Want zodra de kaas gesmolten is voeg je er dit mengsel toe zodat het geheel met elkaar bindt. Zet je fondue pan op het vuur en doe de overige 350 ml witte wijn in het pannetje. De kaas heb je ondertussen al in blokjes gesneden (hoe kleiner de blokjes, hoe sneller het smelt). Voeg de blokjes kaas beetje bij beetje toe en laat het langzaam smelten. Het is belangrijk dat je goed roert tussendoor! Anders brand het aan. Als het gesmolten is voeg je het maïzenamengsel toe. Dit kan na ongeveer 20 minuten, maar dat ligt natuurlijk aan je kaasblokjes.

Tussen het roeren door snijdt je de groenten in repen. Als je de komkommer en paprika wast, droog het dan goed af, zo blijft de kaas beter plakken. Snijdt het stokbrood in stukken. De groentens, het stokbrood, de garnaaltjes en krabstickjes kan je lekker dippen in de kaas. En smullen maar!

Tip.

Rauwe bloemkoolkroosjes en cherrytomaatjes zijn er ook erg lekker bij.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten