vrijdag 23 november 2012

Quiche met gehakt en sperzieboontjes


Een week bestaat uit zeven dagen en iedere dag probeer je zo gevarieerd mogelijk te eten. Maar dat valt niet altijd mee als je moet dealen met: aardappels, pasta, rijst, af en toe een ovenschotel en een keer per week junkfood. Dus vandaar het recept hoe je een quiche maakt!

Recept voor c.a. 3 personen.
Hartige taartdeeg (plakken uit de vriezer)
300 gram gehakt
Zakje gesneden sperzieboontjes
1 ui
4 eieren
125 ml verse slagroom
Zakje geraspte kaas
Zout
Peper
Italiaanse kruiden
bakboter

Springvorm van 20 centimeter doorsnede
Wok of koekenpan

Zo maak je het.

Verwarm de oven voor op 200 graden en snij de ui in stukjes. Fruit de ui stukjes in de pan, gebruik heel weinig of geen boter en voeg het gehakt erbij. Laat dit een paar minuten bakken en voeg de sperzieboontjes erbij. Bak dit geheel c.a. 20 minuten tot de sperzieboontjes gaar zijn. Klop ondertussen de vier eieren en het bekertjes slagroom in een grote kom door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden. Besmeer je springvorm met boter, zodat het taartdeeg er niet aan vast plakt. Als dit gebeurd is, vul je de springvorm met de plakken taartdeeg, dit zijn ongeveer zes plakken.

Nu kun je het gehakt en de sperzieboontjes erbij voegen, kijk wel of er geen vocht in de pan zit. Is dat wel het geval? Giet het dan eerst af. Doe het geheel voorzichtig in de springvorm en voeg het geklopte mengsel erbij. Bestrooi de quiche met geraspte kaas tot dat alles gedekt is.

Om je quiche er leuk uit te laten zien vouw je de randjes over je vulling heen (zie foto). Zet de quiche 45 minuten in de over en smullen maar!

Tip.

Je kunt de quiche ook vullen met andere groenten zoals broccoli of uien. En in plaats van gehakt kun je ook kipblokjes of vis gebruiken.
 
 

donderdag 22 november 2012

Een Brabants meisje en het frietei uit Venlo

Je loopt al de hele ochtend door de inspirerende stad Venlo te slenteren, het is koud en je krijgt zin in iets lekkers. Er zijn dan twee dingen die je kan doen, of een restaurant induiken en een kop soep bestellen, of een ‘frietei’ bestellen.

Ik koos voor dat laatste. Het is een typisch Venloos gerecht. En tja, als ik er dan toch in Venlo ben… Vol aarzeling en nieuwsgierigheid liep ik bij Automatiek Piccadilly naar binnen. In het Venloos werd ik te woord gestaan. ‘Of ik iets wilde bestellen?’. Uhja, een frietei…of zo iets. Voor ik met mijn ogen kon knipperen stond het voor mijn neus. Dat is dan €1,50,- jonge dame.

Vol verwachting liep ik met het rare bolletje in mijn hand naar een tafeltje. En nu? Hoe stop ik dat toch in mijn mond? Ik vroeg het aan de meneer achter de balie. ‘Gewoon, je mond open en een hap nemen’, zei hij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het klinkt dan ook heel logisch, maar ik wist niet wat me te wachten stond, en dat bolletje was toch best groot. Met angst dat  de inhoud van het frietei me om de oren zou vliegen nam ik een hap. Het eerste wat ik dacht was: mmm lekker! En de tweede gedachte die in me op kwam: jaaaaa niet geknoeid. Ik hou van het frietei.

De man achter de balie zat naar me te kijken. Dan kan ik jullie wel vertellen dat dat een beetje ongemakkelijk is. Vooral als je met zo’n gekke bol voor je neus zit. Maar ach, toen ik hem de mededeling gaf dat het erg lekker was, was de goede man gerustgesteld.

Tot mijn grote spijt is het een familierecept, en de goede man wilde niks loslaten. Mijn nieuwsgierigheid kan ik niet bedwingen. Dus misschien probeer ik het frietei binnenkort wel na te maken. Het is zeker de moeite waard om het nog een keer te eten. Maar dan wel in het authentieke frietzaakje aan de Kleine Beekstraat in Venlo. Want daar komt het ‘famouse frietei onder de Venlonaren’ tenslotte vandaan.

En zoals ze op z’n Venloos zeggen: Haje!
 
Het frietei!
 

woensdag 21 november 2012

Food facts; chocoladeletters, kruidennoten en pepernoten

Het is weer zo ver, sinterklaas en zijn zwarte pieten zijn weer in het land. Dat houdt in, drie weken lang chocoladeletters, kruidennoten en pepernoten eten. We eten deze lekkernijen wel, maar hoe zijn ze ontstaan? En waarom ziet het snoepgoed er zo uit?

Chocoladeletters

De chocolateletter stamt al uit de Middeleeuwen waar kloosterleerlingen leerden schrijven met letters van brooddeeg. Ook was het in de 19e eeuw een gewoonte om de cadeautjes van de kinderen te bedekken met een laken en daar de eerste letter van hun naam op te leggen.

Chocoladeletters zijn er in melk, puur en witte chocolade. Soms zitten er noten in of ze zijn versierd. Iedere letter heeft het zelfde gewicht. Dus de ‘G’ is echt niet groter dan de ‘i’ ook al denken sommige mensen dat. Maar waarom zitten er toch groefjes in de letters? Nou die rede is simpel, door de groefjes komen de letters makkelijker uit hun mal. Ook maskeren ze beschadigingen en koelvlekjes.

De ‘M’ is de populairste letter, veel Nederlandse namen beginnen met een ‘M’. En de letter wordt ook gebruikt voor ‘moeder’ of ‘mama’. De twee letters ‘S’ en ‘P’ doen het ook goed. Die zijn natuurlijk afgeleid van Sint en Piet, ook wordt de ‘P’ voor papa gebruikt. Sommige fabrikanten laten de letters ‘Q’ en ‘X’ achterwege, het zijn zeldzame letters die nauwelijks gebruikt worden voor namen.

Chocoladefabrieken produceren jaarlijks 12 tot 14 miljoen chocoladeletters. Waarvan 60% bestaat uit melkchocolade.

Kruidennoten en pepernoten

Tussen deze twee lekkernijen is nog altijd verwarringen. Wat is nu het verschil tussen een kruidennoot en een pepernoot?  Nou heel simpel.

De kruidennoot is harder dan een pepernoot en heeft de vorm van een bolletje. De kruidennoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met  kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Deze kruiden samen noem je speculaas kruiden.

De pepernoot lijkt het meeste op de taaitaai en heeft een lichte honingsmaak. Er wordt vaak anijs in een pepernoot gebruikt en hij bestaat uit roggemeel.

Dus eigenlijk is het niet de pepernoot die het meeste wordt gegeten, maar de kruidennoot. Alleen de naam kruidennoot klopt niet. Want de smaak komt niet van kruiden af, maar van specerijen.
 
 

dinsdag 20 november 2012

Waarom mensen dikker en dikker worden

Waarom worden mensen over de hele wereld alleen maar dikker en dikker? Wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit. En wat kunnen we er tegen doen? Obesitas is iets wat ons nu, en de rest van ons leven bezig houdt. Misschien bij je zelf, bij mensen in je omgeving of mensen die je op straat tegen komt. Je gezondheid is erg belangrijk. Lees snel verder als je er meer over wilt weten.

Overgewicht, je wordt te dik omdat je te veel eet en te weinig beweegt. Als we dit niet voorkomen door strenge diëten te volgen, te sporten en een maagbandje te ontwikkelen, gaan we allemaal dood aan suikerziekte en hart- en vaatziektes. Of toch niet? De wetenschap doet nog elke dag onderzoek naar overgewicht, want er blijkt meer aan de hand te zijn dan te veel voeding en te weinig beweging.

Dikke wereld

Als we spreken over een ‘obesitasepidemie’ om hoeveel mensen gaat dat dan? De cijfers van het CBS van afgelopen zomer waren niet mis: 36% van de volwassen Nederlanders heeft last van overgewicht, waarvan 12% ernstig overgewicht. Ook bij kinderen komt overgewicht voor (11%) en obesitas (2,5%). Maar dat aantal kinderen neemt gelukkig minder toe. De internationale cijfers zijn nog schokkender! In Amerika heeft maar liefst 68% last van overgewicht, waarvan 35% obesitas. Het aantal dikke Amerikanen is de laatste jaren wel constant gebleven.

Wat doet overgewicht met je lichaam?

Hoe hoger je Body Mass Index (BMI) is, hoe groter de kans is op aandoeningen. En denk dan aan: aandoeningen aan de luchtwegen, problemen met spieren en gewrichten, verschillende soorten kanker en psychische klachten zoals depressies. Door als deze klachten neemt ‘de kwaliteit van het’ leven, zoals de wetenschappers zo mooi zeggen, behoorlijk af. Want kortademigheid en constant last van je onderrug en gewichten is toch niet fijn? Maar het is niet gek dat je er last van hebt, als je kijkt hoeveel éxtra gewicht je botten moeten dragen.

Andere dingen die je dikheid veroorzaken

Ook heeft overgewicht te maken met je energiebalans. Als je te veel energie binnen krijgt, maar te weinig opmaakt, wordt de energie opgeslagen in vet. En dan ontwikkel je dus overgewicht. Allerlei factoren, fysiek en je leefomgevingen beïnvloeden je energiebalans. Ook eet je nooit alleen ook al denk je dat, er eten altijd een paar miljard bacteriën met je mee. Je hebt verschillende bacteriën: een soort die veel calorieën aan maakt, en een soort wat weinig calorieën aan maakt. Als je de bacterie in je hebt die veel calorieën aan maakt en je gezond eet kun je er weinig aan doen. Maar mensen die gezond eten, hebben geen last van overgewicht.

Hoe kun je het toch proberen te voorkomen?

Slaap voldoende, te weinig slaap ontregelt je eetlust en dan ga je op de meest gekke tijden eten waardoor je dus aankomt. Als het koud is moet je de centrale verwarming niet te hoog zetten, je lichaam is er op gemaakt om je warm te houden. Het zelfde geldt voor de airco, heb je het warm, wacht dan even met het gebruiken van de airco. Op ten duur wen je aan de hitte en regelt je lichaam alles zelf. Misschien is het ook een idee om de trap op school of je werk te nemen, in plaats van de lift. En voor een snelle boodschap, pak je gewoon de fiets en niet de auto!

Win-win situatie

Als je de punten van de vorige alinea bekijkt heb je dus een win-win situatie. Je moet zorgen voor acht uur slaap, dus je bent uitgerust. Je energierekeningen zijn niet zo hoog omdat je lichaam je op temperatuur houdt, de trap is een gratis sport school, zeker als je er meerdere keren per dag gebruik van maakt. En met minder autogebruik, heb je ook minder benzine kosten.

Dus laat al dat vette eten achterwege. Eet in plaats van een zak chips een komkommer en drink water in plaats van cola en andere frisdranken. Door gezond te eten voel je je een stuk energieker. Je gaat meer bewegen en daardoor sla je een stuk minder vet op. Koop een dieet boek of zoek recepten op internet. Je hoeft  niet te gaan crash diëten, maar bouw het rustig op. Schouders er onder en ga van je lichaam houden.

Het leven is te mooi om te vergooien aan vet eten, daar is gezond eten ook te lekker voor.
 
 

donderdag 15 november 2012

Food facts; Paddenstoelen

In het najaar zie je ze overal, paddenstoelen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal eetbaar, maar de bekende champignon wel. Hier wat feitjes over paddenstoelen:

Per jaar eten Nederlanders zo'n 2,5 kilo paddenstoelen per gezin. Paddenstoelen vallen onder de categorie zwammen. Ze bevatten voedingsstoffen zoals: vitamine B2, kalium en vezels. De paddenstoelen passen goed in een gezond voedingspatroon. Ze bevatten namelijk weinig calorieën. Als vervanger voor vlees zijn ze niet geschikt. De paddenstoelen bevatten namelijk weinig vitamine B12 en die vitamine zijn belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.



Bron: 24 Kitchen

 

woensdag 7 november 2012

Nieuwe rubriek; Food facts

Over een paar dagen komt er een nieuwe rubriek online te staan, food facts. Leuke en makkelijke feitjes over voedsel. Op deze manier ga je misschien iets meer stil staan bij wat je eet.

Hou mijn blog in de gaten! En kom alles te weten over eten.

maandag 5 november 2012

Oma's recepten; Rode kool


Het is al een paar dagen koud en regenachtig, dat houdt in: rode kool time! En dan heb ik het over verse, zelfgemaakte rode kool. Kijk gauw hoe het moet, en geniet van een heerlijk winters hapje.
Recept voor 4 personen.
½  verse grote rode kool
1 kilo goud granetten appels
6 eetlepels suiker (of meer naar eigen smaak)
Flinke scheut natuur azijn
Kaneel

Zo maak je het.
 
Haal het buitenblad van de kool af en snij een halve kool fijn. Alleen het fijne paarse blad gebruiken. Doe 5 centimeter water in de pan en voeg de koolsnippers erbij. Kook de snippers half gaar. Schil in die tijd de appels en snij ze in stukken van vier partjes. Voeg de appelpartjes bij de half gare kool. Doe er de flinke scheut natuur azijn bij en zes eetlepels suiker. Als je er van houdt, kun je er nog wat kaneelstokjes bij doen. Laat het geheel ander half uur koken. En vergeet tussen door niet te roeren!
Laat de kool afkoelen of eet hem warm op. Smikkelen maar!

Tip.
Rodekool hoef je niet te wassen! En hou je niet van paarse handen? Doe dan handschoenen aan, anders loop je de hele dag met gekleurde handen rond. Wat er erg lekker bij is, is aardappelpuree met gehaktballen of hachee vlees.

donderdag 1 november 2012

Uiensoep op z'n Portugees

De Franse uiensoep is een algemeen begrip. Een heerlijke krachtige soep waar stokbrood in zit, gegratineerd met kaas. Helaas verbrand je altijd je tong bij het eten van die soep (ik wel te minste, zelfs na een miljoen keer blazen).

Maar nu heb ik iets anders! ‘Portugese uiensoep’, heerlijk zoet en zacht van smaak. Afgelopen zomer was ik op vakantie in Portugal, in de stad Estoril/Cascais. Dat plaatsje staat bekend om zijn huiskamers, omgebouwd tot restaurants. Met puur toeval kwamen mijn vriend en ik in zo’n knusse huiskamer terecht. We bestelde beide een uiensoep, met de gedachte dat we een Franse uiensoep zouden krijgen waar we zin in hadden. Maar niets was minder waar. De ober kwam vrolijk twee kommen soep brengen met een wittig goedje erin. Nou ja, proeven dan maar. Het staat niet voor niets op de kaart. Ik kan jullie vertellen, deze smaak ervaring was overweldigend! Het kommetje was leeg en ik wou meer. Zo zoet en zo zacht van smaak. En ik had mijn tong niet eens verbrand! Op goed geluk en na wat onderzoek had ik het recept thuis uitgeprobeerd en dat wil ik graag met jullie delen.

Recept voor vier personen.
 
0,75 cl water
2 runderbouillon blokken
1 kilo uien

Staafmixer
Behoorlijk grote pan

Zo maak je het.

Je schilt de kilo uien en snijd ze en iets wat grove stukken. Je zet het water op, en voegt de twee bouillon blokken toe. Even de blokken op laten lossen, en dan doe je de in stukken gesneden uien voorzichtig in de pan. De uien kook je tot ze zacht worden, dan kan je ze pureren. Er zijn twee mogelijkheden:
1.       Pureren tot de soep helemaal glad is.
2.       Pureren en wat grove stukken over laten.

Mijn voorkeur gaat uit naar pureren en stukken overlaten. En tadaa, een stukje Portugal in je keuken.

Tip.
Uien binden, dus als je twee dagen met de soep wilt doen, moet je er de tweede dag wat water bij voegen. Anders heb je een dikke pap.