zondag 30 september 2012

Recensie; 1910


In Eindhoven kan je overal lekker eten. Ik heb er ook zo’n mijn favoriete restaurant. Maar een keer iets anders is natuurlijk ook wel fijn. Via een tip kwam ik terecht bij 1910. Een prachtig restaurant met een verfijnde kaart.
Om te beginnen, wat een service! Werkelijke perfect gewoon! Heel de avond gaan ze rond met karafjes water en je glas wordt steeds vol geschonken. Ook zo iets leuks, in plaats van een mandje met broodjes op tafel te zetten waar je je helemaal aan vol eet, gaan ze rond met een schaal met verschillende broodjes. Je kan kiezen uit verschillende smaken: mais, wit en bruin. Je krijgt je broodje naar keuze met een goede olie en boter erbij.

Een goed restaurant begint met een amuse. Dat was ook bij 1910 het geval. We mochten genieten van een risotto met koriander, limoen, kokos en Hollandse garnaaltjes. Heerlijk. Als voorgerecht had ik lam. Dun gesneden lamsvlees met zoet zure cantharellen en Barilotto kaas (dat is een geitenkaas). De eerste gedachte die in me opkwam na het leeg eten van mijn bordje was: ik wil meer!! Ook het hoofdgerecht was werkelijk een genot. Eendenborst van gekonfijte eend, met een aardappeltaartje, een perfecte hoeveelheid room, rode bietensaus en een enkele herfstgroenten. Ook hierbij was het jammer dat het op was.

Persoonlijk ben ik een groot fan van kaasplankjes. Dat bestel ik eigenlijk altijd als dessert als ze het hebben. Dus dit keer ook weer. Bij 1910 hadden ze iets heel handigs en origineels. Een menu waarop de volgorde van kazen hoe je ze moet eten (altijd van boven naar beneden of van links naar rechts) In dit geval was het van boven naar beneden. Bij iedere kaassoort stond uitgelegd wat het was en waar de kaas gerijpt was. Erg handig en ook weer ontzettend lekker.

Over dit restaurant heb ik alleen maar lof. Heb je iets te vieren of zomaar zin om een avondje écht lekker en luxe te eten? Dan is dit zeker een aanrader.
1910
Willemstraat 43 A
5611 HC Eindhoven
040-296 1863


                                                        Risotto, Lam, Eend, Kaasplankje

zaterdag 29 september 2012

Oma's recepten; Groentesoep

Groentesoep is lekker en gezond. En dan heb je wel groentesoep uit blik of Unox soep uit zak. Maar niets gaat boven oma's groentesoep. Trek er even de tijd voor uit, maar dan heb je ook wat.

Recept voor 6 personen.
3 liter water
3 ons mager rundvlees/soepvlees
3 Maggie bouillon blokjes
1 á 2 Knorr rund bouillon blokjes
1 ui
½ knolselderij           
1 zakje soepgroenten

 Zo maak je het.

Pak een grote pan en doe er koud water in en voeg het soepvlees erbij. Dit laat je even koken, komt er schuim af? Giet dan het vieze water weg en was het soepvlees af met koud water. Zet opnieuw koud water op. Ruim drie liter. Laat het water koken en leg het soepvlees erin. Zodra het soepvlees erin  zit, moet je het fornuis klein zetten. Soepvlees mag absoluut niet koken. Doe er een ui bij en snij een halve knolselderij in drie plakken. Voeg de drie Maggie bouillon blokjes bij en laat het  geheel vier uur trekken.

Doe de soepgroenten in een klein pannetje met water en laat het heel eventjes koken. Haal de ui en de knolselderij uit de grote soeppan. Ook het soepvlees haal je eruit. Dat snij je in kleine stukjes. Doe een handje vol soepvlees terug in de grote pan. Je voegt de soepgroenten met een heel klein beetje water erbij. Laat het geheel samen opwarmen. Is het naar je smaak nog wat te flauw? Dan kun je er een á twee Knorr rund bouillon blokjes bij doen.

 Tip.

Je kunt er letter vermicelli bijvoegen.
Persoonlijk vind ik het altijd erg lekker om een beschuit in mijn soepkommetje te doen. En heb je te veel gemaakt? Dan laat je de soep afkoelen en vries je het gewoon in!

dinsdag 25 september 2012

Gevulde kiprolletjes

Kipfilet is vaak een saai stukje vlees. Vrijwel smaakloos en nogal gewoontjes. Ik ga jullie blij maken met een recept wat kipfilet spannend en super lekker maakt.

Recept voor 4 personen.

4 stukken kipfilet
2 paprika's
tomatensaus of paprikasaus
mozzarella
spaghetti

satéprikkers
vershoudfolie

Zo maak je het.

Sla met een koekenpan en twee stukken vershoudfolie de kipfilet plat. En verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de twee paprika's in smalle reepjes en bak deze vijf minuten. Leg c.a. twee reepjes op de plat geslagen kipfilets en rol de kipfilets op. Zet de rolletjes vast met satéprikkers.
Bak de vier rolletjes iedere kant goudbruin in de pan. Ondertussen giet je de tomatensaus of paprikasaus in een overschaal en doe je de overgebleven paprikareepjes erbij. Ook snij je de mozzarella in plakjes. Nu de rolletjes goudbruin zijn, leg je ze in de ovenschaal. Je legt de mozzarella plakjes op de kipfiletrolletjes. Laat het geheel c.a. 20 minuten in de oven opwarmen op 150 graden. Zodat de mozzarella gesmolten is en de saus is opgewarmd. Ondertussen kook je het water voor de spaghetti. Kook de spaghetti naar aanleiding van de verpakking.

Tip!

Wil je er nog wat extra groenten bij? Ga dan voor peultjes. Dat geeft een lekker fris effect. 






maandag 24 september 2012

Recensie; Restaurant Morlang


Een van  mijn favorieten restaurants in Amsterdam is Morlang. Een knus ingericht restaurant wat bestaat uit twee etages  met een bescheiden terras aan de gracht. Ze hebben een verfijnde menukaart met originele gerechten. De smaak is altijd verfijnd.

 Afgelopen zondag was ik na een lange tijd weer in mijn favo restaurantje te vinden. Na een uurtje intensief shoppen was ik wel toe aan een goede lunch. Aangekomen bij Morlang verkeerde ik een enkele seconde in shock. Ze hadden een ‘nieuwe’ menukaart. Dag beefburger en dag flinterdunne pannenkoekjes met pekingeend schoot er door mijn hoofd.

Maar god zij dank! Na het kritisch bestuderen van de menukaart, kwam ik tot de conclusie dat ze enkele gerechten vervangen hadden. En natuurlijk niet mijn twee favoriete gerechten. Ik kon niet kiezen tussen de overheerlijke beefburger op Turks brood, of de pekingeend.  Maar ja, een eet liefhebber zou geen eet liefhebber zijn als je niet iets nieuws uit zou proberen. Dus ik ging de uitdaging aan. ‘Pain de Campagne met gepocheerde zalm’. Aangevuld met rivierkreeftjes, lamsoor, geroosterde venkel en dragonmayo. Werkelijke een stukje hemel in ieder hapje. Een  versje jus d’orange erbij, en genieten maar!

Morlang
Keizergracht 451
020-6252681  (reserveren aanbevolen)
Amsterdam
 
 

zaterdag 22 september 2012

Pompoensoep

De herfst staat voor de deur en er liggen weer pompoenen in de winkel. En daar hou ik van. Pompoensoep is heerlijk, dus als ze in de winkel liggen...moet je je kans grijpen.

Recept voor 4 personen.

0,75cl water
1 pompoen
2 runderboullion blokjes
Stokbrood
Geitenkaas


Zo maak je het.
Maak de pompoen schoon (zie filmpje voor tips) en snij hem in stukken. Zet het water op met de twee boullion blokjes en doe de pompoenstukken erin. Laat het geheel c.a. 15 minuten koken. Ondertussen verwarm je de oven voor en beleg je het stokbrood met de geitenkaas.

Pak de staafmixer uit de kast en pureren maar. Zorg dat het een glad geheel wordt. Als de oven warm is leg je het stokbrood erin tot de geitenkaas gesmolten is.

Ik vind persoonlijk dat de soep geen room of iets anders nodig heeft. Maar het kan natuurlijke wel!

http://www.youtube.com/watch?v=IO0OIcUxuMg



vrijdag 21 september 2012

Oma's recepten


De heerlijke geur van eten die altijd in de keuken van je oma hangt, niets gaat boven haar kookkunsten. Die éne groentesoep waar niemand aan kan tippen, wortelstamp en ouderwetse gehaktballen.

Ik vond het altijd een feest als ik bij mijn oma’s mocht eten. Daarom ga ik binnenkort de recepten met jullie delen. Hou mijn blog in de gaten!

donderdag 20 september 2012

Courgette soep

Niets gaat boven een zelf gemaakte soep. Een van mijn favourite soepen is de courgette soep. Je kan de hem op veel verschillende manieren maken. Maar ik vind de pure smaak van de courgette het lekkerst.

Recept voor 4 personen.

0,75 cl water
2 courgettes
2 runderboullion blokjes
bosje bosuitjes

Zo maak je het.

Giet het water in de pan en voeg de twee boullion blokjes toe. Het water kan rustig beginnen met koken. Af en toe roeren zodat de boullion blokjes niet aan de bodem van de pan vast plakken.
Ondertussen was je de courgettes. De kop en het kontje van de twee courgettes snij je er af. Snij de courgettes in plakken van c.a. 0,5 centimeter. En doe ze in de pan.
Maak de bosuitjes schoon en snij deze ook in ringetjes en voeg bij de courgettes. Je laat het geheel koken tot je met een lepel de courgette schijfjes plat kan drukken.

Tijd om de staafmixer uit de kast te pakken. Pureer de courgettes tot een zachte geheel zonder brokjes. De soep is lekker om warm te serveren. Maar ook heerlijk om tegen het lauwe aan te serveren.

Voor wat extra's kan je een scheutje room toevoegen.

dinsdag 18 september 2012

Frambozen en een Belgische wafel

Wat een heerlijke dessert. Verse frambozen met een Belgische wafel. Niet moeilijke om te maken en iedereen zal ervan genieten.

Recept voor 12 á 15 wafels.

300 gram zelfrijzende bakmeel
1/2 liter melk
snufje zout
75 gram witter basterdsuiker
100 gram boter
twee eieren
poedersuiker
bakje frambozen
verse munt

Zo maak je het.

Klop de boter met de suiker en het zout schuimig. Roer de eieren en een voor een doorheen. Roer de helft van de melk er beetje bij beetje door. Zeef het bakmeel boven het eimengsel. Spatel de bloem er doorheen en schenk de rest van de melk al roerend bij het beslag.
Laat het wafelijzer warm worden; bestrijk het met boter en giet er een laagje deeg in. Sluit het ijzer en bak de wafels aan beide kanten goudbruin. Serveer de wafels frambozen, een kleine takje munt en poedersuiker.