zaterdag 13 april 2013

Avocado-eiersalade

Avocado bevat gezonde vetten. Eigenlijk zou je standaard deze heerlijke groente in huis moeten hebben zodat je minimaal een keer per week een lekker gerecht kan maken.

Ingrediënten voor 4 personen
1 avocado
3 hard gekookte eieren
verse basilicum
1 eetlepel  zelfgemaakt mayonaise

Zo maak je het
Kook de drie eieren 10 minuten en laat ze goed afkoelen. Snijd een handje basilicumblaadjes helemaal fijn en maak de avocado schoon. De avocado en eieren snij je in fijne stukken. Het hoeft niet gepureerd te worden er mogen wat brokken in zitten. Roer dit samen met de basilicum door elkaar. Voeg een eetlepel mayonaise toe en breng het op smaak met zout en peper.

Heerlijk voor op je brood, een cracker of als salade tijdens een feestje.
 
 

vrijdag 12 april 2013

Gezonde lunch - Avocado sandwich

Avocado is lekker, gezond en je valt er van af. Drie vliegen in één klap dus. Deze sandwich is een heerlijke lunch wat erg goed vult. Je hebt een gezond en voldaan gevoel zodra je je bordje leeg hebt.

Ingrediënten voor twee personen
4 boterhammen (volkoren of bruin)
1 avocado
Verse basilicum
Feta

Peper
Zout

Zo maak je het
Leg c.a. zes blaadjes basilicum op twee boterhammen. Schil de avocado en snij hem in stukken. De avocadostukken leg je op de basilicum tot je boterham vol ligt. Snijd de plakken niet te dik want dat is niet lekker. Brokkel wat stukjes feta naar eigen smaak over de avocado en strooi er wat zout en peper over. Leg de boterham waar niks opzit op de andere boterham. Bak het in de pan of gril je sandwich tot de feta gesmolten is.


dinsdag 9 april 2013

Courgetpizza

De courgetpizza; simpel, lekker, gezond en bom vol vitaminen. Meer kan er niet over zeggen.

Ingrediënten voor 4 personen
3 bolcourgettes
paprika of tomatensaus
ui
1 bol mozzarella
gedroogde Italiaanse kruiden

Zo maak je het klaar
Verwarm de oven voor op 200 graden gril. Was de courgettes en snij ze in dikke plakken. Je kunt c.a. drie plakken uit een bolletje halen. Het is erg belangrijk dat je ze recht afsnijdt, anders loopt de saus eraf. Ondertussen maak je je zelf gemaakte paprika of tomatensaus (gewoon gekochte kan natuurlijk ook). Snij de ui in fijne stukjes en de mozzarella in dunne plakjes.

Smeer op iedere courgetplak een laagje saus en bestrooi dit met Italiaanse kruiden. Verdeel de uisnippertjes over de plakken en leg de mozzarella schijfjes erop. Leg de courgetplakken op de grilplaat van de oven. Na c.a. 20 minuten zijn je gezonde courgetpizza’s klaar.

Voor variatie kun je er natuurlijk ook andere groentes naar keuze opleggen. Ook mini garnaaltjes, zalm en tonijn zijn er lekker op.
 
 

maandag 8 april 2013


Pastinaak-peer soep

De groenteboer keek me nogal raar aan toen ik bij de kassa kwam met mijn pastinaak en stoofperen. Ook thuis hadden ze een hard hoofd in de combinatie. Maar geloof me, het is heerlijk!

Ingrediënten voor 4 personen:
250 gram pastinaak
250  gram stoofperen
1 komkommer
2 groentebouillon blokjes
c.a. 0,75 ml water (ligt aan de hoeveelheid vocht dat van de stoofpeertjes af komt)

Kookpan
Staafmixer

Bereidingswijze:
Schil de stoofpeertjes en laat ze een uur stoven met een laagje water op laag vuur. Maak de pastinaak schoon en snij deze in schijfjes. Voeg de schijfjes pastinaak en de twee groentebouillon blokjes bij de stoofpeertjes en laat ze gaar koken. Is er genoeg vocht van de peertjes vrij gekomen? Dan hoef je geen water toe te voegen.

Pureer de gekookte pastinaak en stoofpeertjes met de staafmixer tot een glad geheel. Vind je de soep te dik? Voeg er dan wat water bij. Voor een pittige bite roer je er een snufje gemalen chilipeper doorheen. De hoeveelheid is geheel naar eigen smaak, dus tussendoor proeven!

Wat zeker niet mag ontbreken bij de soep zijn de smalle reepjes komkommer. De komkommer zorgt voor de frisheid en geeft een verassende smaak. Je legt een klein handje komkommer op ieder soepbord en daar giet je de soep overheen.

Geniet van de zoete, frisse en pittige smaaksensatie!